Kategóriák

Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Tanúsítvány
SSL Certificate

életrajzi


Sorrend:

Domján Edit emlékére (1DVD)

Évtizedek óta nincs közöttünk, de bármikor szóba kerül, az első mondat minden esetben a fantasztikus, varázslatos hangjáról szól. Mindannyian úgy emlékszünk DOMJÁN EDITre, hogy szinte halljuk csipkés kacagását. Ez a sajátos, csilingelő, kicsit búgó hang, ami semmihez nem hasonlítható. Tudják-e, hogy több mint három évtizede nincs már közöttünk, hogy 40 évesen döntött úgy, nem akar tovább élni, hogy 1972 karácsonyán, negyvenedik születésnapján itt hagyott bennünket.Emléke ma is élénken él a közönség szívében.

 
2 990 Ft
  Emigráns, Az (2006) (1DVD) (Bács Ferenc) (Márai Sándor életrajzi film) (+angol felirat) ( használt, tékás )

A játékfilm az emigrációs létet önként vállaló Márai Sándor és felesége utolsó éveinek története, az összetartozás, az együtt leélt élet emlékeiből és az író utolsó pillanatáig tartó gondolkodásának, az alkotás természetrajzának mozaikjaiból épül.

Nápolyban a fiatal Márai és Lola ifjúságának emlékeivel indul a "történet" és jut el a San Diego-i magára maradottság zárt világába - az Adriától a rideg Óceánig.

A diktatúrák elől menekülő író, aki csak anyanyelvén - magyarul ír - nemcsak fizikailag határolja el magát a 47-es fordulat után Magyarországtól, de műveit sem engedi kiadni, amíg egyetlen orosz csizma tapossa a hazai földet.

Egyre gyakrabban hívják haza, rehabilitálni akarják őt és életművét, de a következetes, megalkuvásra képtelen író kitart fogadalma mellett.

Tragikus sorsához tartozik, hogy fél évvel a rendszerváltás előtt vet véget életének, amikor már senkije sem maradt - feleségét és fiát is elveszítette. Márai, aki végigélte a XX. századot ma már világhírű író, műveit egyre több nyelvre fordítják.

 
1 990 Ft
Hóhér, vigyázz! (1DVD) (2007)

Wittner Mária 1956-os forradalmár és szabadságharcos volt. A filmből megismerhetjük, miként lettek 1956-ban a fiatal lányokból fegyverforgató forradalmárok, majd a halállal büszkén farkasszemet néző kivégzettek.

 
3 990 Ft
Leszármazottak (1DVD)
E címen Németországban sokan megszólaltak az egykori nemzetiszocialista vezetők, magas rangú SS- és Gestapo-tisztek gyermekei és unokái közül. Felmenőjük - apjuk, nagyapjuk - egykori tetteinek emlékével valamennyien nehezen élnek együtt, mert a tettek elborzasztják őket, ám él bennük az apa vagy a nagyapa szeretete, sőt akár tisztelete is. Magyarországon hasonló nyilatkozattal, interjúval, dokumentumfilmmel mindezidáig nem találkozhattunk. Most Endre László Magyarországon élő fia, valamint ké... 
2 990 Ft
  Mednyánszky - Epizódok egy csavargó festő életéből (1DVD) (Szőnyi G. Sándor) (Mednyánszky László életrajzi film)

Medgyánszky László báró magyar nemesi családból származott. Már kora gyermekkorában megmutatkozott hajlama a festészetre. Szülei Bécsben tájékozódtak a tehetségéről, de a fiatal festő hamar kinőtte a bécsi iskolát. Münchenben, majd 1873-1877 között Párizsban tanult. Barbizonban Paál László társaságában festett. 1880-tól felváltva élt Bécsben és Beckón. 1888-ban Budapesten aranyérmet kapott. 1888-1892 között Párizsban élt. Tájfestészete a barbizoni felfogásból indult, de örökös vándorlása során a természet alapos ismeretéből festői igényessége rendkívüli erejű műveket alkotott. A század vége felé az élet legszélső végein élők felé fordult. Nyaranta Nagyőrön dolgozott, de a Tátrától az Adriáig bejárt minden vidéket, ha arrafelé vitt útja, szívesen elidőzött a szolnoki művésztelepen, és a Nagyalföld más tájain is alkotott, ezért az alföldi festőkhöz is kapcsolják művészetét. Élete végén az I. világháború szenvedéseit örökítette meg mint haditudósító. Alkotásai eltértek az akadémikus festészettől, mert ő a rejtett lényeget kereste. 1919. április 17-én Bécsben halt meg. A nagy festő életének néhány állomását mutatja be a film.

 
2 990 Ft
  Varázsló álma, A (1DVD) (Eperjes Károly) (Csáth Géza életrajzi film)

A fiatal Csáth Gézát, eredeti nevén Brenner Józsefet zeneművésznek szánták a szülei. Ő maga festő szeretett volna lenni, alkotásait azonban kinevették. A fiatalember írásaira viszont már korán felfigyeltek a Nyugat író. Az ifjú Csáth Géza első, 1908-as novelláskötete, A varázsló kertje a gyermekként megélt és felnőtt fejjel újraértékelt élettapasztalatokat meséli el finom, mélabús líraisággal. Ezeket az írásokat és a rövid életű írózseni tragikus életútját idézi a képernyőre az 1986-os tévéfilm, a főbb szerepekben Eperjes Károllyal, Udvaros Dorottyával, Jordán Tamással, Kováts Adéllal és a magyar színművészet további kiemelkedő alakjaival.

 
1 990 Ft

Sorrend: